Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok 2016 - Csoportos épületlátogatás, november 13. vasárnap


Az előző évek gyakorlatának megfelelően a 2016. évi Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok szakmai programsorozat keretében is fel lehet keresni egyénileg és csoportosan magyar passzívházakat; az érdeklődők tapasztalt passzívháztervezőkkel, passzívház építtetőkkel és kivitelezőkkel találkozhatnak, konzultálhatnak. 

A programokon történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött; a csoportos programra történő jelentkezésnél a szervezők a jelentkezés sorrendjét veszik figyelembe a létszámkorlát miatt. Részvételi feltételek az összeállítás végén.

A programsorozat a Passzívház Magyarország Egyesület szervezésében valósul meg, a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok (International Passive House Open Days) programsorozat részeként.

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok 2016. november 11-13.
Csoportosan látogatható program


Útvonalterv a 2016. november 13-i programhoz


2016. november 13., vasárnap

8:45 -9:00 Találkozó a Budapest II. Komjádi uszoda parkolójában
Érkezés egyénileg, autóval  Budapest
Cím: Budapest 1023, Árpád fejedelem útja 8.

9:10 Indulás Szentendrére

10:00-10:30 Szentendre, új építésű passzívház   
Tervező: Mesterünk Kft.
Helyszín: Szentendre (a pontos címet a csoportos látogatásra regisztrált jelentkezők kapják meg)
Programvezető: Rezsnyák Péter minősített passzívháztervező
A helyszín egyénileg nem, kizárólag csoportosan látogatható!
Előzetes regisztráció a csoportos látogatásra: phnyiltnap2016@gmail.com  



Épületismertető 

Az épületben egy földszinti  lakás és egy apartmanegység kerül kialakításra, hogy a szülőkhöz látogató gyerekek a családjukkal kényelmesen elférjenek. az épülethez szervesen kapcsolódva, de az ún. termikus burkon kívül helyezkedik el egy kétállásos garázs.

Az épület energiaellátása nem szélkerékről fog üzemelni, de végül szinte teljesen megújuló energiák használatára támaszkodunk, ugyanis az átadáskor már a napelemek is a tetőn lesznek.

Az összesen  182  m2 alapterületű épület hőszivattyús hűtés-fűtést kap. A mennyezetbe épített hűtő-fűtő felülettel végezzük az időjárásnak megfelelő temperálást. A hőszivattyú folyadék-folyadék üzemű lesz, így a talajban elhelyezett kisméretű szonda a talajhő téli kinyerését lehetővé teszi. A friss levegőt a hőcserélős szellőzőgép biztosítja, melyet a talajszondáról temperálunk.

Az épület alatt 50 cm vastag üveghab hőszigetelő paplan épült, ezen készült el a vasbeton lemezalap , a hőszigetelést további 12 cm EPS hőszigetelés egészít ki a padlószerkezetben. Fázós lábú hölgyek figyelmébe! Ezzel a hőszigeteléssel egyharmadára csökkentjük az épület talaj felé történő hűlését, még egy jól szigetelt épülethez képest is!

A falak 30 cm vastag hétköznapi hőszigetelő-képességű téglából épültek, de a végső hőszigetelési teljesítményt 25 cm grafit EPS beépítésétől kapjuk.

A padlásra 44 cm papírpelyhet fújtunk be.

Az épület tervein egy magyar gyártó jó minőségű, de teljesen hétköznapi műanyag ablakai szerepeltek, melynek betervezése során a szoláris nyereség maximális kihasználására törekedtünk. Építtetői döntés volt, hogy végül Internorm műanyag ablakok kerültek beépítésre, természetesen szalagos, légtömör kivitelezéssel.

A légtömörséget min. 0,6 1/h értékre terveztük, melyet még nem ellenőriztünk, de mindenképpen Blower Door teszttel ellenőrzünk.

Az épületet már a tervezési fázisban PHPP számitással ellenőriztük. ennek alapján a fűtési hőenergiaigény 15.0 kWh/m2a, mely 1,5m3/m2a  gáz fűtőértékének felel meg. Fűtési csúcshőigény 13.0W/m2, ennek akár a tízszeresével számol egy fűtésszerelő, amikor „úgy szoktuk” üzemmódban dolgozik.



Hogyan lett ez az épület passzívház?

A tulajdonosok alacsonyenergiás épületet terveztettek volna, de végül az elkészült tervek nem győzték meg őket az épületek energiahatékonyságáról. Végül két kifizetett terv birtokában egy harmadik terveztetésébe kezdtek, amikor is cégünket bízták meg. Az ellenőrző számítások során derült ki, hogy akár passzívház is lehetne ez az épület. Akkor miért ne?


Ezt az épületet a befejezési fázisban lehet megtekinteni, amikor látható, hogy tulajdonképpen nem sokban tér el egy passzívház egy jól megépített, ún. hagyományos épülettől. A különbség mégis érzéklehető, hiszen nem csak a nyári kánikulai napok voltak elviselhetőbbek az épületben, hanem az első őszi hideg reggeleken is bizonyított már!

10:45 Indulás a következő helyszínre

11:00-11:30 Szentendre, korábbi építésű minősített passzívház
Tervező: Boros Passzívházépítő Kft.
Helyszín: Szentendre (a pontos címet a csoportos látogatásra regisztrált jelentkezők kapják meg)
Programvezető:  Kosztolányi István, Mondok Zsuzsa tulajdonosok
Az épület egyénileg is látogatható! 
Előzetes regisztráció a csoportos látogatásra: phnyiltnap2016@gmail.com

Szentendrei passzívház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése