Épületlátogatások, szakmai napok - Idén is rengetegen voltak kíváncsiak a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjaira (felhasználható fotókkal)

Tizenkét éve hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, melyet hagyományosan novemberben tartanak. Az idei épületlátogatásokat november második hétvégéjére időzítették; a világ számos országa csatlakozott a rendezvényhez. Szakmai programvezetés mellett, az építtetők, tulajdonosok jelenlétében több száz minősített, előminősített passzívházat lehetett felkeresni világszerte. Magyarországon a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók a fokozottan energiatakarékos, minimális fűtés- és energiaigénnyel üzemelő passzívházak.

A passzívház-építési kedv nem lanyhult az elmúlt években, Magyarországon is folyamatosan bővül a passzívházállomány - tájékoztatott Szekér László minősített passzívháztervező, a nyílt napok hazai programjait koordináló Passzívházépítők Országos Szövetségének (PAOSZ) alapító-elnöke. A nyílt napok programsorozatát idén először - hagyományteremtő módon - szakmai nap kísérte, melyen passzívház-komponenseket bemutató előadásokat hallhattak a résztvevők. A látogatható épületek köre tovább bővült, jól tematizálhatóan, ami azt jelenti, hogy az épületlátogatások egyik napján a passzívház-minőségben felújított épületeket, a másik napján pedig az új építésű  - kivitelezés alatt álló, vagy már használatban lévő - passzívházakat lehetett felkeresni. Ahogy a korábbi években, idén is sokan voltak kíváncsiak a passzívházakra. Huszonöt fős csoport érkezett a PAOSZ romániai testvérszervezete, a Román Passzívház Szövetség szervezésében. 

- Jellemzően civilek jöttek, de sok szakmabeli is - összegezte tapasztalatait Szekér László. A látogatókat főleg a technikai részletek, továbbá a kivitelezési és működtetési költségek érdeklik továbbra is. 

- Több, kifejezetten költségtakarékos hazai példát láthattunk. Kiemelném az erdőkertesi passzívházat, amely az építtető saját kezű kivitelezése révén rendkívül kedvező áron - jóval a hivatalos kivitelezési költség alatt - valósult meg.

A nyílt napokon többségében magánépíttetők nyitottak ajtót a látogatók előtt, akik az üzemeltetési tapasztalataikról is szívesen faggatták a tulajdonosokat. Az általános tapasztalat a beszámolók alapján az, hogy a passzívházak valóban jól működnek, azaz nem fogyasztanak többet a tervezettnél, kiszámíthatóak és műszakilag is megbízhatóak.

- Mindenütt feltettük a kérdést az építtetőknek: mit csinálnának másként, ha a tapasztalatok birtokában újra építkeznének? Megnyugtató volt hallani, hogy mindegyikük passzívházat építene, igaz, bizonyos részleteket másként vagy egyszerűbben oldanának meg - mondta Szekér László. - Pár éve még sokan megkérdőjelezték nálunk, de ma már ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen van jövője a technológiának; egyre több a passzívház-komponensekkel történő épület- és lakásfelújítás, továbbá Magyarországon is elkezdődtek a nagyobb léptékű passzívház fejlesztések. Szegeden például már a második többlakásos passzívház épül, Budapesten - Angyalföldön pedig már kivitelezés alatt áll egy óvoda, melyet remélhetőleg a 2016-os nyílt napokon be is tudunk majd mutatni. 

A jövő évi nyílt napokat már most érdemes a naptárban feltüntetni, mivel a passzívházak többségében meghatározott létszámú látogatót tudnak fogadni. A 2016-os programsorozatra november 1. vagy 2. hétvégéjén kerül sor. A PAOSZ elnöke arra számít, hogy jövőre jó pár új építésű - jelenleg építés alatt álló - passzívházat lehet majd felkeresni.


Szentendrei előminősített passzívház - kivitelezés alatt. Tervezője: Kátai Éva - ő mutatta be a látogatóknak az épületet
A nagykovácsi passzívház komponensekkel felújított lakóépület konyhája látható. Tervező: Hegedűs Attila minősített passzívháztervező - ő mutatta be a látogatóknak az épületet
Budaörsi minősített passzívház, amely az első hazai passzívházak egyike, sorrendben a 10. Tervezője Szekér László minősített passzívháztervező. Építtető: Nagy József, aki többször lehetővé tette, hogy a nyílt napok keretében megtekinthessék a házat a passzívház-technológia iránt érdeklődő civilek és szakmabeliek. 
Dunakeszi 4 lakásos passzív sorház. Minősített passzívház. Tervezője: Sinóros-Szabó Balázs. A házat Szentmihályi-Nagy István építtető-tulajdonos mutatta be, a képet Benécs József minősített passzívháztervező gépészmérnök készítette
Benécs József okl. gépészmérnök ismerteti a látogatóknak a Sári Attila tervezésében megvalósult erdőkertesi passzívházat, amely idén először nyitott ki a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok keretében.

Az erdőkertesi passzívház kívülről.
Nofitzer Zsolt, a HELIOS képviselője bemutatja a legújabb passzívház szellőztető berendezéseket, a HELIOS csepeli bemutatótermében.
A HELIOS bemutatója a passzívház nyílt napokhoz kapcsolódó szakmai napon.
A kép az Internorm budaörsi bemutatótermében készült. Szabó Gergely tartott termékbemutatót az érdeklődőknek.
A REHAU biatorbágyi bemutatótermében sokan voltak kíváncsiak az új fejlesztésekre, a passzívházakban is alkalmazható fűtési-hűtési, műszaki megoldásokra.
Szerelés alatt a szentendrei passzívház épületgépészeti rendszere. 
A passzívház nyílt napok látogatóinak egyik csoportja a szentendrei passzívház előtt. Tervező-kivitelező: Boros Károly - Boros Passzívház Kft. Az épületet Kosztolányi István tulajdonos mutatta be.
Látogatók a szentendrei passzívház fakonzolos erkélyén.
A szentendrei passzívház az utcafrontról.
A szentendrei passzívházat is sokan látogatták meg.
Az épülő szentendrei passzívház teleüveges falai - passzívház komponensek, kiválóan szigeteltek, rendkívül jó hőmegtartó képességűek.
A szentendrei - kivitelezés alatt álló - előminősített passzívház homlokzata.
A szentendrei - kivitelezés alatt álló - előminősített passzívház homlokzata. A fotón Kátai Éva, az épület tervezője látható - ő vezette körbe a látogatókat.
A szentendrei passzívház épülő homlokzata.

Fotók: Passzívházépítők Országos Szövetsége | Green Press Hírügynökség

Az összeállítás forrásjelöléssel szabadon felhasználható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése