2013. novemberében ismét kinyitnak a passzívházak!

Tisztelt Érdeklődők!

Tíz évvel ezelőtt, 2003-ban hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, amelyet ma már Európa számos országában, köztük hazánkban is megrendeznek. Magyarországon a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók előminősített, illetve minősítést szerzett passzívházak. 

A hagyományosan november első hétvégéjén kinyitó, fokozottan energiahatékony épületek ingyenesen és egyénileg látogathatók a szervezők által megadott időpontban. A PAOSZ által szervezett autóbuszos túrán való részvétel az előző évek gyakorlata szerint díjfizetéshez kötött. Autóbuszos túra keretében a tervek szerint idén is több fővárosi, főváros környéki passzívházat kereshetnek fel az érdeklődők minősített passzívháztervező programvezető kíséretében.

Gyakran ismételt kérdések, tévhitek a passzívház-technológiával kapcsolatban
Hegedűs Attila, okl. építészmérnök, minősített passzívház tervező összeállítása >>

Az elmúlt években Magyarországon is ismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház és a pesterzsébeti passzívház minőségű iskolaépület példája is jól bizonyítja.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019-től minden állami tulajdonú épület, 2021-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújításoknál is.


Kapcsolódó program

2013. november 6-án új, megépült, illetve kivitelezési fázisban lévő passzívházak tervezési, kivitelezési és üzemeltetési tapasztalatait ismertetik a közreműködő szakemberek a Budapesten megrendezendő Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián. A tervezett programban szerepel többek között egy norvég, szlovák, bécsi passzívház tervezői ismertetése, a Szászfenesen megépülő passzívház templom bemutatása, s több figyelemreméltó magyar passzívház épülettervezési, épületgépészeti sajátosságainak, üzemeltetési tapasztalatainak összegzése. A konferencián a PAOSZ tagjainak közreműködésében megvalósult új passzívházakat is megismerhetik a résztvevők.

A konferenciának ezúttal a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont. Részletek >>



Passzívházépítők Országos Szövetsége www.paosz.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése