Passzív családi ház, Zsámbék


Az épület megnevezése: Passzív családi ház
Helyszín: Zsámbék

A nyílt nap időpontja: 2012. 11. 11. vasárnap, 13.00-15.00

A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a nyiltnap@passzivhaz.info.hu e-mail címen lehet. Az épület autóbuszos szakmai túra keretében is látogatható!

A részvétel azok számára díjmentes, akik az épület egyénileg keresik fel.

Az épület megközelíthetősége: A pontos címet, Google Maps linket, koordinátákat, 2012. november 8-áig megkapják a regisztrált érdeklődők.

Programvezető:  Benécs József, okl. gépészmérnök, épületgépész szakmérnök, minősített passzívház tervező és oktató
Programvezető elérhetősége: nyiltnap@passzivhaz.info.hu

Építés éve: 2012
Hasznos alapterület: 139 négyzetméter

Közreműködők:
Építészeti terv: Sári Attila építész, minősített passzívháztervező, Passzívház Kft.
Épületgépészeti terv: Benécs József
PHPP-számítás: Benécs József



Fotók: Szekér László

A telek passzívház szempontból nem túlzottan előnyös tájolásbéli adottságait ellensúlyozta a lehetőség, hogy a kiszolgáló helyiségeket a telek észak-keleti részében, a beépítési vonalon helyezhettük el. Ezzel egyrészt a hátsókertben elhelyezett melléképületek lakóépületre gyakorolt árnyékoló hatása nem érvényesül. Másrészt a passzív lakó épületrészt a telek dél-nyugati vége felé mélyebben hátra tolva  csökken a dél-keleti szomszédos telken álló épület árnyékoló hatása. Az építési hely adta lehetőséget kihasználva a dél-keleti és dél-nyugati homlokzatok egy-egy szakaszát a kedvezőbb tájolás irányába befordítottuk. A transzparens felületek nagy részét a dél-keleti és dél-nyugati homlokzatokon helyeztük el. Mindezen felsorolt eszközökkel törekedtünk a minél jobb téli benapozottságot biztosítani. Gondoskodtunk ugyanakkor a nyári túlmelegedés elleni védelemről is fix építészeti elemek (eresz és pergola) valamint mobil árnyékolók (redőny) alkalmazásával. A passzívházaknál elengedhetetlen hővisszanyerős szellőztető berendezés és hőszivattyú került betervezésre; passzívházhoz megfelelő nyílászárókkal. Az épület 6 millió forint támogatást kapott 2011-ben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése